Jak wybrać blender? Ręczny? Kielichowy? Który kupić? cz II

News

Materiał

Kupując blender należy zwracać uwagę na to jak jest wykonany oraz jaki materiał został do niego użyty. Uchwyt najczęściej będzie z tworzyw sztucznych, dlatego będzie można go łatwo formować. Z kolei część dolna przygotowywana jest ze stali nierdzewnej, ponieważ dzięki temu będzie odporna na uszkodzenia oraz wysoką temperaturę. Będzie także ułatwiać nam proces czyszczenia, gdy taki sprzęt będzie się nam brudził, a tak pewnie będzie się działo bardzo często ponieważ to dla takich urządzeń całkiem normalne. (http://sklep.puregreen.pl/bamix)

Montaż/Demontaż

Po każdym wykorzystaniu blendera sprzęt następnie należy czyścić. Dlatego warto zwracać uwagę na to jak to wygląda i czy będzie można sobie poradzić z tym czyszczeniem blendera bez większych problemów. Czas pracy Jest to parametr, o którym wiele osób zapomina a to bardzo duży błąd. Sprzęty mają ograniczony czas pracy, by nie uległy awarii. Te najtańsze mogą pracować jedynie 15 sekud, a potem musza być odłożone, by stygnąć. Tak krótki czas pracy praktycznie ogranicza nam możliwości prowadzenia kuchni, ponieważ ciągłe oczekiwania na to jak blender wystygnie okażą się prędzej czy później denerwujące.

Hałas

Tak samo jak w innych urządzeniach AGD kultura pracy będzie również bardzo ważną kwestią. Urządzenie, które będzie pracować za głośno może dekoncentrować, a nawet sprawić, że pojawią się bóle głowy. Te blendery, które mają mniejszą moc najczęściej będą głośniejsze. Wygoda użytkowania Jako, że urządzenia ręczne trzeba trzymać cały czas w ręce w czasie pracy będzie trzeba szukać takiego sprzętu, który ma odpowiedni uchwyt, pokryty również specjalną powierzchnią antypoślizgową.

Noże

W blenderach będzie można spotkać noże dwuskrzydłowe, jak i też czteroskrzydłowe, które są droższe, ale będą nam gwarantować zdecydowanie lepsze efekty. Warto także szukać modeli z ostrzami wymiennymi, dzięki którym będzie można dostosować blender do innych funkcji niż tylko te podstawowe. Dlatego ten element musi być również kontrolowany, ponieważ będzie odpowiadał za pracę sprzętu.