Kremowe mleko owsiane domowej roboty Przepis

News

Chciałbym podzielić się czystym + prosty przepis na mleko owsiane. Sklepy spożywcze są coraz bardziej zalewane opcjami mleka roślinnego, ale roślinne nie równa się czyste. To może być frustrujące, aby przeczytać etykietę po etykiecie w poszukiwaniu całej żywności opcji, więc postanowiłem stworzyć swój własny. Ten przepis jest bardzo prosty i zdecydowanie mniej kosztowny niż wszystko, co znalazłem w sklepie. Plus, to smakuje świetnie!

Co to jest mleko owsiane?

Mleko owsiane jest dosłownie "mleko owsiane. Owies namoczony w wodzie, a następnie zblendowany i wyciśnięty przez płótno serowarskie. Sprzedawane w handlu mleka owsiane często zawierają wypełniacze i gumy, jednak prosty przepis na mleko owsiane można uzyskać bez tych dodatków. Wiele osób lubi to alternatywne mleko roślinne, ponieważ nie zawiera glutenu, orzechów i nabiału. Stanowi to opcję dla tych, którzy cierpią na wiele powszechnych alergii. Nie wszystkie mleka owsiane są certyfikowane jako bezglutenowe, więc upewnij się, że szukasz tej etykiety przy zakupie.

Zalety mleka owsianego

Podczas gdy mleko owsiane nie jest tak bogate w składniki odżywcze jak cały owies, nadal istnieje wiele korzyści płynących z picia tego kremowego napoju. Należą do nich:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu: Badanie przeprowadzone przez US National Library of Medicine wykazało ten wynik poprzez regularne spożywanie mleka owsianego przez 5 tygodni.
  • Fiber boost: 1 filiżanka mojego przepisu mleka owsianego zawiera 3,3 gramów błonnika, 13,2% zalecanego dziennego spożycia. Użyj tego jako bazy do zielonego smoothie, a twoje jelita będą ci dziękować za pomoc w utrzymaniu regularności.
  • Promuje zdrowie serca: Rozpuszczalny błonnik w mleku owsianym jest również doskonały (i niezbędny), aby utrzymać zdrowe serca
  • Zmniejszona emisja gazów cieplarnianych: mleko owsiane nie tylko sprzyja zdrowiu ludzi, ale także zdrowiu środowiska. Jego produkcja zajmuje setki kilometrów kwadratowych mniej niż produkcja mleka mlecznego i zużywa 1/8 ilości wody zużywanej do produkcji mleka migdałowego.
  • Wzbogacone w witaminy z grupy B: większość dostępnych na rynku mlek owsianych jest wzbogacana (podobnie jak inne mleczne i bezmleczne produkty mleczne). Mleko owsiane jest szczególnie bogate w witaminy z grupy B, które pomagają organizmowi zachować energię, a także wspierają zdrowie serca.

Innym powodem, dla którego uwielbiam mieszać własne mleko owsiane, jest jego kremowa konsystencja. Zauważyłam, że wiele kawiarni zaczyna używać mleka owsianego w specjalnych napojach kawowych. Wynika to z jego zdolności do spieniania i przyjemnego zagęszczania napojów. Stworzyłem nawet swój własny przepis na Cinnamon Dolce Latte, który wykorzystuje czynnik kremowości mleka owsianego.

Lubię nawet używać resztek miąższu pozostawionego w ściereczce, z mojego domowego przepisu na mleko owsiane, jako dodatkowego błonnika w niektórych domowych batonach granola, smoothie boost, lub wysuszonego i dodanego do jogurtu z jagodami. Zero odpadów i cała masa dodatkowych korzyści dla zdrowia.

SKŁADNIKI

SKALA1x2x3x

  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 3 szklanki wody + tyle wody, aby namoczyć owies
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • Szczypta soli morskiej

INSTRUKCJE

1. Przed przystąpieniem do miksowania namocz płatki owsiane w misce z wodą (tylko tyle, aby woda całkowicie przykryła płatki) przez 20 minut. Odsączyć nadmiar wody.

2. Umieść namoczone płatki owsiane i 3 szklanki wody w blenderze wysokoobrotowym.

3. Przecedzić przez worek na mleko orzechowe lub ściereczkę do szerokiej szklanej miski.

4. Odrzucić miąższ z worka lub ściereczki.

5. Opłukać blender i wlać mleko z powrotem do blendera z miski.

6. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, wanilię (jeśli używasz) i sól. Miksować przez 10 sekund.

7. Smacznego!