Blender do smoothie – jak wybrać dobry blender do smoothie?

News

Coraz częściej do cenionych sprzętów w kuchni zaliczany jest blender. Dzięki niemu można bez przeszkód przygotować pyszny napój smoothie, czyli naprawdę zdrowy koktajl pełen przeróżnych witamin. Codzienne sięganie po smoothie korzystnie wpływa na zdrowie każdego domownika. (http://sklep.puregreen.pl/bamix)

Jaki blender warto wybrać? Co brać pod uwagę podczas jego zakupu? 

Do podstawowych funkcji, jakie spełnia blender zalicza się miksowanie, rozdrabnianie, ucieranie oraz mieszanie. Bez wątpienia jest to sprzęt idealny dla tych wszystkich osób, które chcą w sposób regularny zatroszczyć się o własne zdrowie oraz sylwetkę. Z jego pomocą można przygotować przepyszne i jednocześnie naprawdę interesujące koktajle warzywne oraz musy owocowe. Jest niezastąpiony również wówczas, gdy posiekać trzeba takie produkty, jak orzechy, lód oraz cebula. Biorąc pod uwagę kilka ważnych czynników, uda się zakupić możliwie jak najlepszy blender.

Rodzaj blendera

Obecnie w sklepach znajdują się zarówno blendery ręczne, jak i automatyczne. Koniecznie trzeba więc odpowiedzieć sobie na pytanie, który blender będzie w naszym przypadku najbardziej wygodny. W przypadku małej kuchni o wiele lepiej sprawdzi się blender ręczny. Jeśli w kuchni znajdują się jednak spore blaty robocze, bez obaw można postawić na blender kielichowy.

Zalety blenderów ręcznych:

-małe rozmiary;

-wygoda użytkowania;

-możliwość miksowania bezpośrednio w garnku lub miseczce;

-osłona ostrza chroniąca przed rozpryskiwaniem produktu;

-miękki uchwyt oraz ergonomiczny kształt – dotyczy blenderów nowoczesnych.

Zalety blenderów kielichowych:

-posiadają dzbanek, w którym umieszczamy wszystkie składniki;

-większa moc, co sprawia, że możliwe jest rozdrabnianie orzechów oraz twardych owoców;

-samodzielna praca;

-mocne przyssawki chroniące przed przemieszczaniem się urządzenia;

-szklany kielich, który jest nie tylko trwały, ale również bardzo estetyczny.

Moc i zasilanie blendera

Moc charakteryzująca blender wpływa na to, jak mocno będzie można rozdrobnić oraz zmiksować poszczególne produkty. W przypadku modeli o mocy poniżej 200W mogą pojawić się trudności z rozdrobnieniem owoców i warzyw średnio twardych. Najlepiej sprawdzają się blendery, których mocno wynosi przynajmniej 500W.

Te modele, które charakteryzują się mocą 750W rozkruszą bez problemu naprawdę twarde produkty, nawet lód oraz zamrożone owoce.